FAQ! Behöver du hjälp?
Här hittar du de vanligaste frågorna
Årsredovisning
Här hittar du de vanligaste frågorna om årsredovisning
En årsredovisning är ett dokument som sammanfattar ett företags finansiella prestationer under det gångna räkenskapsåret. Det är ett viktigt verktyg för intressenter, såsom aktieägare, investerare och kreditgivare, för att bedöma företagets ekonomiska ställning och framtidsutsikter.
I Sverige måste alla aktiebolag, ekonomiska föreningar och vissa andra bolagsformer upprätta en årsredovisning. Det är ett lagkrav som hjälper till att upprätthålla transparens och ansvarsskyldighet i det ekonomiska systemet.
En årsredovisning avser vanligtvis ett räkenskapsår, som kan vara lika med eller skilja sig från kalenderåret. För de flesta företag i Sverige är räkenskapsåret detsamma som kalenderåret, men det finns undantag.
En årsredovisning ska upprättas varje räkenskapsår. Det innebär att om ditt företag har ett räkenskapsår som följer kalenderåret, ska årsredovisningen upprättas en gång per år.
Syftet med årsredovisningen är att ge en rättvisande bild av företagets resultat och ställning. Den innehåller information om företagets intäkter, kostnader, tillgångar och skulder. Årsredovisningen används också för att beräkna skatter och avgifter.
En årsredovisning består vanligtvis av en förvaltningsberättelse, resultaträkning, balansräkning, noter och i vissa fall även en kassaflödesanalys och revisionsberättelse.
För att läsa en årsredovisning effektivt bör du förstå de grundläggande finansiella rapporterna och vad de representerar. Det är också viktigt att notera eventuella förändringar från föregående år och att läsa noterna som ger ytterligare information och kontext till siffrorna i rapporterna.
Årsredovisningen ska tillhandahållas till Bolagsverket, aktieägarna och andra intressenter som har rätt att ta del av företagets finansiella information.
Bokföring
Här hittar du de vanligaste frågorna om bokföring
Enligt svensk lag ska bokföringen sparas i sju år. Detta inkluderar alla räkenskaper, kvitton, fakturor och andra ekonomiska dokument.
Ansvaret för bokföringen ligger på företagets ägare eller den som driver företaget. Om företaget har en styrelse, ligger ansvaret på dem.
Ja, det är möjligt att bokföra manuellt på papper, men det blir allt vanligare att använda digitala bokföringsprogram som förenklar processen och minskar risken för fel. Vi använder Fortnox som är ett pålitligt program.
I Sverige måste alla aktiebolag, handelsbolag och enskilda firmor bokföra. Det gäller även vissa föreningar och stiftelser.
Bokföring är processen att föra in alla ekonomiska transaktioner i företagets böcker. Detta inkluderar allt som företaget köper, säljer, betalar och tar emot. Det är en viktig del av företagets ekonomiska förvaltning och hjälper till att hålla reda på inkomster och utgifter.